WETGEVING

Recentelijk werden voor roken bestemde kruidenproducten op de markt gebracht die cannabidiol (CBD) en een zeker gehalte aan tetrahydrocannabinol (THC) bevatten. Het betreft producten op basis van planten, kruiden of fruit - in voorkomend geval ge- droogde hennepbloemen - die geen tabak bevatten en geconsumeerd kunnen worden via een proces van verbranding. Dergelijke voor roken bestemde producten die een THC-gehalte bevatten van minder dan 0,2% worden aangemerkt als “andere soorten rooktabak” en worden dan ook als dusdanig belast. De verpakking van dergelijke producten moeten bijgevolg niet alleen bekleed zijn met een fiscaal kenteken dock moeten ook voldoen aan alle voorschriften voorzien in de accijnswetgeving voor andere soorten tabak.

Bovendien moeten ze eveneens voldoen aan de bepalingen van de artikelen 15 en 16 van het koninklijk besluit van 5 februari 2016 be- treffende het fabriceren en het in de handel brengen van tabaksproducten.

Producten op basis van cannabis die niet bestemd zijn om te worden gerookt - zoals olie, voedingssupplementen, levensmiddelen, cosmetische producten - worden niet beschouwd als andere soorten tabak.